Fietsverzekering

Een fietsverzekering is zeker en vast een must voor wie veel met z’n tweewieler de baan op komt. Maar wat kan je nu verzekeren? Pechverhelping en -bijstand is de basis en kan aangevuld worden met een waarborg tegen diefstal of met een volledige omniumverzekering (zowel diefstal als materiële schade). Wil je direct een idee van de premie, klik dan hier.

Pechverhelping

Pechverhelping en -bijstand voor de fiets was al een tijdje populair: zowel VAB als Touring bieden sinds enkele jaren een specifieke fietsbijstandsformule aan waarin pechverhelping centraal staat.

AG Insurance gaat met zijn Pack Fietser nog een stapje verder en koppelt aan de klassieke formule pechverhelping een volledige fietsongevallenverzekering. Die waarborgt zowel de terugbetaling van medische kosten bij een fietsongeval als de terugbetaling van materiële schade aan de fiets.

Fietsomnium

Onlangs lanceerden enkele maatschappijen hun fietsverzekering die toegespitst is op diefstal of schade aan de fiets, zeg maar: fietsomniums. Op dit vlak was er op de Belgische markt tot voor kort nagenoeg geen concurrentie voor het Nederlandse verzekeringsaanbod. Net als bij de omniumverzekering voor auto’s wordt de premie voor deze polissen bepaald in functie van de aankoopprijs. Hoe duurder de fiets, hoe hoger de premie. Opmerkelijk is wel dat sommige maatschappijen hun premie afhankelijk stellen van het fietstype. Een gewone stadsfiets zou risicogevoeliger zijn dan een e-bike. Bij deze maatschappijen zijn verzekeringen voor een elektrische fiets relatief bekeken vaak iets goedkoper dan voor een gewone fiets.

Prijzen vergelijken

De premie van een verzekering vergelijken is altijd een moeilijke opgave. Het type fiets, de waarde, de vrijstelling, hoe wordt je fiets afgeschreven (hoe snel verliest hij z’n waarde ten opzichte van de aankoopprijs) en is pechverhelping inbegrepen; allemaal factoren die de premie beïnvloeden!

Je ziet het, niet eenvoudig maar wel oh zo belangrijk!  Heb je ooit schade, je zal blij zijn dat je weet waarvoor je wel en niet betaald hebt.

Ons advies

Als je een nieuwe fiets koopt, vraag ons advies over de verzekering die het best aansluit bij de noden en behoeften. Zo sta je zeker niet voor verrassingen! Kijk zeker op onze pagina rond de fietsverzekering